Oldal kiválasztása

Kelt a tészta!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.08.
Keltteszta

Kínálatunkban gazdagon szerepel ez a tészta típus, sósan (pogácsatészta, knédli, fánk, laposkenyér, zsemle) és édesen (aranygaluska, pite, kalács) egyaránt. Szeretnénk, ha vendégeink megismernék, megfelelő tudással felvértezve készítjük el Önöknek. Nem vagyunk „irigyek”, nem titkolózunk tudásunkat „közhírré tétetjük”!

Általános kelt tészta Lepény, bukta, táska, kalács, csiga, pogácsa, fánk, aranygaluska, lángos készítéséhez használhatjuk fel ezt az átlag élesztős tésztát:

Kelt teszta hozzavalok

Elkészítése:
Tudnunk kell, az élesztőgombák szaporodásához cukor, folyadék, és meleg kel. Ezek azok, amik ha adottak, akkor táplálkozni kezdenek, s a cukor elfogyasztásakor szén-dioxidot termelnek. Ezek a tésztában eleregetett széndioxid buborékok dagasztják, kelesztik meg tésztánkat.
(Csak magas sikértartalmú lisztből, – legtöbbször fehér búzalisztből – lehet igazán jó kőttest készíteni. Mert a sikérvázak tartják meg, s nem eresztik szabadon a szén-dioxidot, mi által, mint a lufi fúvódig fel a tészta. A liszt összetevői nedvességgel érintkezve átnedvesednek, megduzzadnak, különböző változásokon mennek keresztül, míg az a tészta kialakul, aminek jellegzetessége, hogy rugalmas, nyújtható, formázható, és a benne keletkező gázokat visszatartja).
Ahhoz, hogy minél előbb feléledjen a nyugalmi állapotban nyers, mállós de kagylósan törő, jellegzetes élesztős illatú gombamasszánk, egy elő tésztát, un. kovászt készítünk. Természetesen mi nem akkorát keverünk be, mint a pékek a kenyér, vagy a cukrászüzemek nagy mennyiségű kelt tészta készítésénél, nekünk elég, ha kissé megfuttatjuk az élesztőt. Az alábbiak szerint járunk el:

Kelt teszta eleszto futtatas

Ha a teteje buborékosan tajtékot vet, mutatja: az élesztő működésbe lépett, táplálkozik, várja, hogy hozzáadjuk a többi liszthez. Tegyük meg, ne várjunk addig, míg túlságosan beindul, kifullasztja magát: Egy minimum 5 liter űrtartalmú műanyag vagy rozsdamentes tálba – esetleg lábasba – szórjuk a maradék 50 dkg lisztet, tetejére hintjük a fél evőkanál sót. Hozzáadjuk a két tojássárgáját, a langyosra felolvasztott zsiradékot (legtöbbször vajat vagy margarint) majd az egészre rázúdítjuk beindult kovászunkat. Kézzel, vagy a robotgép két csavaros karjával sima tésztává dagasztjuk.

Kelt teszta gyuras

A dagasztás célja, nem elsődlegesen a tészta egyneműsítése, hanem hogy a lehető legtöbb levegőt vigyünk be a sikérvázak közé, így segítve a gombák szaporodását – mivel élőlény, levegő nélkül megfulladna. Ezért a tésztát ne gyúrjuk, inkább ujjunkkal csavaró mozdulatot végezve tekerjük, fel-felemelgetjük, csapkodjuk. Ha a tészta már nem ragad, hanem elválik kezünktől, az edény falától, csak saját magához ragaszkodik, akkor befejezhetjük a dagasztást. (Kézzel végezve ez bizony fáradságos munka, ezért ajánlom azt a robotgépet, amivel legtöbbször habot verünk, és a csavaros kis karjait – amikkel tökéletesen ki tudjuk dolgozni a kőttest – használjuk.)

A gyúróedény alját, oldalát finoman belisztezzük, visszahelyezzük a tésztát, annak is be liszt porozzuk a tetejét. Tiszta konyharuhával lefedve meleg helyen duplájára hagyjuk kelni. (kb. 1 óra)
Lisztezett asztalra kiborítva megfelelő vastagságúra elnyújtjuk, felvágjuk-kiszúrjuk-kiszaggatjuk-töltjük, meg amit csak akarunk.
A formázott, betöltött kőttest ezek után ismét duplájára hagyjuk kelni, csak ezek után sütjük meg.

Kelt tészta típusok
Amennyiben konyhánk igényét látja annak, hogy az egyes tésztákhoz ne csak az általános kelt tésztát készítsünk, hanem a meghatározott típusok jellegét hangsúlyozottan kiemelő, ízben, állagban annak megfelelő tésztát készítsünk, akkor

Kelt teszta tipusok
DSC00191
Készül a „Tik”-es pogácsa (csirkecomb sajtos pogácsatésztában sütve)

Amennyiben kíváncsi, a fenti étel hogy néz ki sülve, 2021-ben, péntekenként az alábbi napokon megrendelheti!

Január 08.
Február 26.
Április 16.
Június 04.
Július 23.
Szeptember 10.
Október 29.
December 17.

Kalkulációk forrása:

Kelt a teszta

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Levesbe tétel!

Levesbe tétel!

A 7 hetes étlapunk összeállításánál követelmény volt a változatosság. Ez a szempont érvényesült akkor is, amikor a leves”parkunkat” kidolgoztuk, és nem volt kérdés, a levesekbe tálalt „betéteknek” is követniük kell ezt a koncepciót. Ha nem is tudatosul a fogyasztóban...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás