Köménymagleves – Pecsenye szaftos pirított barna kenyér kockákkal
Nevezik „kismama” vagy „szoptatós” levesnek (állítólag a köménynek van tejserkenő hatása), de hívják zuppának is (katona szleng, olasz nyelvből átvett, jelentése „leves”). Inkább hagyományos mintsem retro, elkészítése egyszerű, de vannak szabályok, amiket illik betartani. A rántásra kellő időt kell szánni, valamint a köményt megfelelő időben kell hozzáadni. Készítik „paprikásan” és a nélkül. Főzik tejjel vagy csak „simán”, vízzel. Otthoni elkészítésre az alábbi receptet ajánljuk…
Leves
Hozzávalók: (4 adaghoz. 3 dl/adag)
Pirításhoz: 3 dkg zsír (sertés, de plussz ízt ad neki a kacsa vagy libazsír), 3 dkg liszt, fél evőkanál köménymag, fél kávéskanál csemege fűszerpaprika
Felöntéshez: 1 l víz, 4 dl tej (A főzés befejezésekor kb. 1,2 literre „apad”.)
Ízesítésre: 5 dkg vöröshagyma (tisztítva), fél csokor petrezselyem zöldje, só
Elkészítése:
A zsírt felforrósítjuk, alatta a hőmérsékletet takarékra vesszük. Beleszórjuk a lisztet, állandó kevergetéssel világos zsemleszínűre pirítjuk, ekkor rászórjuk a köménymagot is. Mire a liszt barnára pirul, a köménymagot megpattogtatjuk benne. (A mag a forró rántásban éles csettenő hangot hallatva pirul, vigyázzunk, ha túlpirítjuk és megég, keserűvé válik tőle a leves.) Ha a liszt elérte a kívánatos színt, meghintjük a fűszerpaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük a tejjel, és a vízzel. (Fontos hogy miután a rántásban feloldottuk a fűszerpaprikát, a folyadékkal azonnal felöntsük! Ha a paprikát túlhevítjük a levesünk keserű lesz.) Erős hőmérsékleten felforraljuk, közben habverővel simára, csomómentesre kavarjuk. A petrezselyem zöldjével, és a felkockázott hagymával ízesítjük. Negyed óra alatt készre főzzük. (Vigyázzunk, első felforraláskor a tej miatt könnyen kifut!) Végül egy másik edénybe átszűrjük.
Tálalása: Tányérba merjük a forró levest. A betétet rászórjuk, vagy külön adjuk hozzá.
Betét
Hozzávalók:
2 szelet barna kenyér (kockázva)
Pirításhoz: 2 evőkanál pecsenyezsír (sült hús zsírja, vagy liba/kacsazsír), 1 teáskanál paradicsom püré, 1 gerezd fokhagyma (zúzva, majd finomra aprítva), só (ha a zsír sós elhagyható!), tört (frissen őrölt) bors, 1 dl alap lé. Ízesítésre: 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje.
Elkészítése:
A zsemlét tepsiben vagy serpenyőben, szárazon – ízlés szerint – megpirítjuk. A pecsenyezsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és nem túl erős hőmérsékleten addig kevergetjük, míg a püré színe mélybarna színűvé nem pirul. Hozzáadjuk a fokhagymát, ízesítjük és felengedjük az alap lével. Addig forraljuk, míg a folyadék el nem párolog. Tűzről levéve beleszórjuk a pirított zsemlekockákat és jól összekeverjük, végül meghintjük a petrezselyem zöldjével.
Tálalása: Két módon történhet, vagy a leves tetejére szórjuk (ebben az esetben a felszolgálás igen gyorsan történjen), vagy külön csészében adjuk hozzá.
A mi kínálatunkban is szerepel ez a leves:
2021-ben, 7 hetente, hétfőnként az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 25.
Május 03.
Június 21.
Augusztus 09.
Szeptember 27.
November 15.
0 hozzászólás