Oldal kiválasztása

Csé, Csé, Csé!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.04.04.
Csusza

Csülkös Csusza Csőben! Nem véletlen a csébetűzés – ez bizony „alliteráció” – tenmagam találtam ki, már jó régen! Eddig a „feljebbvalóim” mindig megakadályoztak abban, hogy ilyen néven vigyem étlapra, de e mostani „érámban” szabad kezet kaptam, úgy nevezem el az ételeimet, ahogy akarom!

És én így akarom!

Mert ebben az ételben majdnem minden benne van, amit szeretek a szakmámban: szalonnázás, hagymázás, paprikázás, lecsózás, lebbencsezés, füstölés, tejfelezés – mindez egy ételbe pörkölve, párolva, főzve, keverve, tepsizve és sütve! Kalóriadús mert zsíros, tésztás, „kövér húsos” és sajtos! Ezen tulajdonságaival el is veszítette vendégeink és megrendelőink harmadát. Disznóhúsból készül, ráadásul mindjárt három változatban, nyers csülök, füstölt szalonna és füstölt csülök képében. Még 20% potenciális fogyasztót veszítettünk!

DSC00668

Nem laktózmentes, mert besütés előtt jó zsíros tejföllel kenjük le, bónuszként reszelt sajttal is megszórjuk! (Atttya Úr Isten!!!) Újabb 20% lemorzsolódás! Végül is kik maradtak meg?! Egy elkötelezett, kitartó, kemény mag, akik vágynak, harapnak az ilyen típusú ételekre, zsigeri késztetést éreznek, és gasztrozombiként menetelnek a gyomorfekély felé, magam is az ők sorába tartozom, de nincs kétségem a felől, hogy megéri! Mert az íz mindenek felett… És ennek az ételnek van ÍZE! Csé-csé-csére fel! Íme a recept, hogyan halmozzuk fel szervezetünkben a koleszterint:

Csülkös csusza csőben sütve
(Füstölt csülkös csülök pörkölttel kevert lebbencs tejfölös sajttal besütve)
Hozzávalók (10 adagra)
Tészta (csusza) 1,20 kg (Nem feltétlenül kell apróbbra tördelni, tepsiben besütjük majd és kockázva fogjuk tálalni.)
A pörkölt alaphoz: bőrös teaszalonna 0,20 kg (apró kockákra vágva), vöröshagyma 0,25 kg (finomra vágva), paprika (fűszer) 0,01 kg.
A pörkölthöz: sertés csülök 1 kg (csont nélkül, 2 cm-es kockákra vágva), paradicsom püré 0,10 kg, só 0,03 kg, bors (fekete őrölt) 0,003 kg. Paradicsom 0,30 kg és paprika 0,30 kg (mindkettő kockázva). Végső ízesítésre: kömény (egész) 0,015 kg, fokhagyma 0,04 kg. (A fokhagymát és a köménymagot együtt finomra-pépesre összeaprítjuk.) Aláöntéshez: a füstölt csülök főzővize.
A besütéshez: füstölt csülök (nettó) 0,40 kg (1 liter vízben megfőzve, majd 1,5 cm-es kockákra vágva – főzővizét megtartva!), tejföl 0,30 kg, sajt (trappista, reszelve) 0,20 kg

DSC00679

Elkészítése:
Pörköltalapot készítünk: Egy viszonylag nagyméretű, fedővel ellátott lábasban a szalonnát tepertőre sütjük. (Akkora edényre van szükségünk, amiben majd a kifőtt tészta is bele férjen!) Hozzáadjuk a vöröshagymát, mérsékelt hőmérsékleten üvegesre pároljuk. A tűzről levéve megvárjuk, míg a forróságából veszít, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, elkeverjük, majd 1/4 percig hagyjuk oldódni. Ízesítjük sóval (ügyelve, a teaszalonna sós volt, ezt vegyük figyelembe az adagolásnál!), borssal. Aláöntünk kevés füstölt alaplevet, a mérsékelt tűzre visszatéve hagyjuk, hogy zsírjáig lepárolódjon.
Hozzáadjuk a húst.
A hőmérsékletet közepesre emelve állandó keverés mellett a húsból kioldódó folyadékot elpárologtatjuk, a húst kissé megpörköljük. Ezek után rákanalazzuk a paradicsom pürét, együtt lepirítjuk, fedő alatt, szakaszosan, pörkölve pároljuk. A hús puhulása előtt egy-két perccel, a köményes fokhagymával és a paprika-paradicsom kockákkal frissítjük, ezekkel már csak összepároljuk.
Megfőzzük a tésztát:
Egy nagy fazékba 5 liter vizet öntünk, felforraljuk. Amikor bugyborékolva, zubogva forr a víz akkor megsózzuk. Állandó keverés mellett nem egyszerre, több részletben beleszórjuk a száraztésztát – a vizet mindvégig mozgásban tartjuk. A kevergetést a tészta majdnem puhulásáig folytatjuk. Akkor jó a tészta állaga, amikor már hajlékony, „csúszkál” de még nem főtt teljesen puhára, harapva még van „tartása”. Ekkor leszűrjük, majd hideg vizes öblítés nélkül a pörköltre borítjuk, azonnal jól összekeverjük vele. Ha nem elég szaftos, akkor a füstölt hús levével tesszük azzá.

DSC00682

A tésztát besütjük:
Egy akkora tepsibe borítjuk a pörkölttel kevert csuszát, amibe éppen belefér. (Nem kel kizsírozni az edényt, az ételnek van annyi zsírossága, hogy nem fog beleragadni.) Felületét elsimítjuk, majd tejföllel egyenletesen bekenjük. Elosztjuk rajta a füstölt csülök kockákat, meghintjük reszelt sajttal. 190°C-os sütőbe téve 20 percig (vagy amíg a sajt a felületén aranyszínűvé nem válik) pirítjuk. Sütőből kivéve negyed órát pihentetjük.

Tálalása:
Adagszámnak megfelelően felvágjuk, lapátkanállal egy kocka alá nyúlva tányérra csúsztatjuk.

Csulkos csusza csoben sutve

Csülkös csusza csőben sütve (füstölt csülkös csülök pörkölttel kevert lebbencs, tejfölös sajttal besütve) ételünket 2021-ben, 7 hetente, szerdánként az alábbi napokon rendelheti meg:
Április 07.
Május 26.
Július 14.
Szeptember 01.
Október 20.
December 08.

„Inspirációm” egyik forrása:

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Máglyarakástorta

Máglyarakástorta

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… (sok-sok kilóval ezelőtt) …szakács szakmát oktattam, több évfolyamon át: szakmunkásképzést tanulóknak, szakács tanfolyamot felnőtteknek. Mindkét generáció egyik kedvenc tétele a „Máglyarakástorta” volt. Több tucatnyi...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás