Oldal kiválasztása

Nem minden arany, ami galuska!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.02.27.
Aranygaluska sodoval

Csodás nyelv a miénk, pazarul “illusztrál” verbálisan egy olyan ételt, ami finoman fogalmazva is hót’ egyszerű! Cukros kőttes darált dióba forgatva és azzal megsütve…
golden dumplings (angol), boulettes dorées (francia), gnocchi d’oro (olasz), bolas de masa dorada (spanyol)
Bármelyik nyelven kimondva – nem mond semmit! De Magyarul! „Arany galuska”! Gyönyörködtető, étvágygerjesztő… És bár a konyhánkon nem dolgoznak alkimisták, de képesek vagyunk bearanyozni Önöknek egy galuskát!

Íme, a recept hozzá:
Aranygaluska
Hozzávalók: (1 formához)
Élesztő futtatáshoz: Élesztő 1, 5 dkg. 1 dl meleg tej, 1 ek cukor, 1 ek liszt.
Tésztához: Liszt 30 dkg. Tojássárgája 2 db. Tej 1dl. Porcukor 5 dkg. Vaj 5 dkg.
Ízesítésre: só, rum (rumaroma), ½ citrom reszelt héja.
Kenésre: 10 dkg vaj
Szórat: 5 dkg kristálycukor, ¼ tk őrölt fahéj, 10 dkg darált dió
Sütés előtti kenésre: felvert tojás.

Elkészítése:
Élesztő „futtatás”: (lásd.: általános kelt tésztánál) (1.kép)
Keltészta készítés: A liszthez hozzáadjuk a porcukrot (2.kép) a tojássárgáját, ízesítőket (3.kép) a langyos tejet (4.kép), a felfuttatott élesztőt (5 kép). Géppel vagy kézzel alaposan kidolgozzuk (6-7.kép).

Aranygaluska1

Ekkor 3 részletben minden adag után alaposan meggyúrva beleadjuk az olvasztott vajat (8.kép). Letakarva hagyjuk kelni.
Tésztaformázás: Az „őzgerinc” vagy „koporsó” formát vajjal kikenjük (9.kép).
A Megkelt tésztából vajba mártott kanállal (10.kép) nagyobb galuskákat vágunk ki (11-12.kép), és a forma aljára nem túl szorosan, úgy, hogy egymáshoz ne érjenek lerakjuk. (13.kép).

Aranygaluska2

Ha az alja megtelt galuskával, akkor olvasztott vajjal alaposan lekenjük, megszórjuk az összekevert szórattal (14.kép) Erre rászaggatunk egy újabb sor galuskát (15.kép). Ezt is lekenjük, megszórjuk a cukros-fahéjas dióval. A rétegezést addig folytatjuk, míg a tésztából tart. Tetejét tésztából szaggatott sorral zárjuk le. Újra kelesztjük.
Tésztasütés: A megkelt aranygaluskát lekenjük tojással, 180°C sütőben, 35 percig sütjük. Sütőből kivéve pihentetjük (16. kép).

Aranygaluska3

Tálalása:
Tésztát galuskákra szedjük (17.kép), tányér közepére halmozzuk, porcukorral megszórjuk, mártással körben díszítjük. A többi mártást külön adjuk mellé. (18.kép)

Aranygaluska sodoval2

Amennyiben az étel elkészítését ránk bízza, akkor 2021-ben, 7 hetente, keddenként az alábbi napokon rendelheti meg:

Március 02.
Április 20.
Június 08.
Július 27.
Szeptember 14.
November 02.
December 21.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Máglyarakástorta

Máglyarakástorta

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… (sok-sok kilóval ezelőtt) …szakács szakmát oktattam, több évfolyamon át: szakmunkásképzést tanulóknak, szakács tanfolyamot felnőtteknek. Mindkét generáció egyik kedvenc tétele a „Máglyarakástorta” volt. Több tucatnyi...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás