Oldal kiválasztása

Szló a kol!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.03.06.
Coleslaw Red

Kétszer is! Elsőként a „red” színűt „Grillcsirkével” párosítjuk, másodszor – a hagyományosabbat – „Burgonyalepényen sült sajtos sertéstokány” köreteként tálaljuk. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége! Szülőhazája az Egyesült Államok, így „természetesen” história is van mögötte…

Európában a káposzta szerepelt az ókori görögök és a rómaiak étlapján, a kor „sztárjai” Püthagorasz, Cato, Cézár, Horatius bármelyike érezhette jótékony hatását. (Rákellenes, csökkenti a szemben a szürke hályog és az Alzheimer-kór kialakulásának esélyét, gyulladáscsökkentő, immunerősítő, gyomorfekélyt kezel, enyhíti a székrekedést, segíti a fogyást, bőrt ápol.) A hosszú történelem során mégsem lett egyetlen étel sem akkora sztár, mint az amerikai „Cole Slow”!

Magyarul, ha mondjuk „káposztasaláta” – Angolul, ha mondják „kolszló”.
A „nagy olvasztótégely”* az Egyesült Államok nevéhez hűen egyesíti a nemzeteket is, és ezzel együtt a nemzetek gasztronómiáját, amit magába olvaszt, és ezek után sajátjaként tekint rá! A „káposzta” egy olyan országban, ahol minden az innovációról, az újdonságról, az „előbbre jutásról” szól, nem jelenthet mást, minthogy okosan menedzselve, a jó népet beetetve a közönséges káposztából kreáltak egy nem közönséges salátát, a „Cole Slow”-ot. Világsiker!

A 17. században Észak-Amerikában letelepedett hollandok káposztát termesztettek, és úgy, mint az Ó hazájukban lereszelték és salátaként fogyasztották. „Koolsla”-ként hívták (hollandul = káposztasaláta). Az 1770-es The Sensible Cook: Dutch Foodways in the Old and New World szakácskönyv egy olyan receptet tartalmaz, amelyet a szerző holland háziasszonyának tulajdonítottak, aki vékony káposztacsíkokat vajjal, ecettel és olajjal kevert össze. A salátájuk sem kerülhette el az innovációt, a XVIII. században adalékként belekerült a majonéz, és a sárgarépa!

Coleslaw Red2

Persze hogy, a „sárga” sárgarépát is a hollandoknak köszönhetjük!
Mert félezer évig a sárgarépa még lila volt. Viszont a büszke hollandok a 17. században a spanyol uralom ellen lázadva a lila fajából narancssárgát nemesítettek! (Ennek oka: a lázadás vezéralakja I. Vilmos orániai herceg, aki az Oránia-Nassau nemesi ház tagja volt, és Oránia – eredetiben Oranje. Aminek jelentése: narancssárga! Helyben vagyunk, és most már tudom, a válogatott focicsapatukat miért is nevezik „Oranje”-nek.)

Lila sarga

A Cole Slow „megújulása” folytonos. Receptek születnek, amik almát, uborkát, hagymát, fűszernövényeket, zellerszárat, retket „ésatöbbit” ajánlanak hozzávalóként. A majonéz ízesítését is cifrázzák. Önjelölt gasztroforadalmárok is hozzáteszik a magukét… Mi azonban csupán csak két verziót kínálunk: vöröskáposzta-répa-majonéz triót „Grillcsirkével” párosítjuk, az „alap” receptet követő fehérkáposzta-répa-majonéz változatot pedig a „Burgonyalepényen sült sajtos sertéstokány” köreteként tálaljuk.

Coleslaw

2021-ben, 7 hetente, az alábbi napokon rendelheti meg:

A „Red Cole slaw-ot csütörtökönként, Grill csirke mellé:
Március 11.
Április 29.
Június 17.
Augusztus 05.
Szeptember 23.
November 11.

A „hagyományos” Cole slaw-ot szintén csütörtökönként a Burgonyalepényen sült sajtos sertéstokány köretként:
Március.
Május 06.
Június 24.
Augusztus 12.
Szeptember 30.
November 18.

+ 1 recept

Coleslaw Magyaros

*”Az Amerikai Egyesült Államok minden bevándorló lehetőségének koncepcióján alapult, és a mai napig az Egyesült Államokba való bevándorlás jogát a legfelsőbb bíróságai védik . A kifejezés először az Egyesült Államokban keletkezett 1788 körül, hogy sok európai, ázsiai és afrikai nemzetiség kultúráját írja le, amelyek egyesülnek az új Egyesült Államok új kultúrájában.” (forrás: greelane.com)
Azóta mekkorát változott a világ… (Sárándi Gombóta)

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás