Oldal kiválasztása

Pergelt a tarhonya „tíszta”!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.03.13.
Tarhonyaleves 01

„Megyénk minden táján valószínűleg legtöbbször és talán legtöbb variációban megfőzött levestípus. Az első világháború óta ugyan kezd háttérbe szorulni, de – különösen a Hajdúságban – még mindig domináns típus. Neve általában tísztaleves, pergelt tísztaleves, azonkívül a sűrítmény nevével kombinált meghatározás.” *

Hozzávalók:
10 dkg tarhonya (gépi tarhonya, kisebb edénybe vagy serpenyőbe szórva) Pirításhoz: az olajon kipirított szalonna zsírjának a fele. 40 dkg burgonya (kockázva).
Leves alap: 1 evőkanál étolaj, 4 dkg füstölt szalonna („kenyérszalonna”, kockára vágva), 5 dkg vöröshagyma (finomra vágva), 1 gerezd fokhagyma (zúzva majd finomra aprítva), ½ evőkanál fűszerpaprika. Télen: 2 dl konzerv lecsó (lé és paprika egyforma arányban, a paprika, ha hosszú szálú, felvagdosva) Nyáron: lecsó paprika 0,05 kg (húsát kockázva), paradicsom 0,05 (kockázva).
Felengedésre: 1 l alap lé. (Felengedés = az alap léből elpárolgott mennyiséget az étel készítése közben állandóan pótoljuk!)
Ízesítésre: só, fekete bors (tört vagy frissen őrölt), zeller zöldje (egy szál) vagy szárzeller (ujjnyi darab), füstölt szalonna bőre.
Tálalásra: 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje.

Tarhonyaleves 02

Elkészítése:
Az olajat abban az edényben, amiben a levest készítjük, felforrósítjuk, beleszórjuk a szalonnát, majd pörcösödésig pirítjuk. A zsiradék felét a tarhonyára szedjük.
A szalonnára szórjuk a hagymákat, állandó kevergetés mellett aranysárgára pirítjuk. A tűzről lehúzva fűszerpaprikával meghintjük, elkeverjük, hozzáadjuk a konzerv lecsót (vagy a friss paradicsom-paprika kockákat), felengedjük, ízesítjük, fedő alatt jó negyed órát főzzük.
A tarhonyát nem túl erős hőmérsékleten, állandó kevergetés mellett barnára pirítjuk.

Tarhonyaleves4 1

A leves alapba öntjük a tarhonyát és a burgonyát, majd gyöngyöző forralással, néha az aljára keverve, fedő alatt a puhulásukig főzzük. Tűzről levéve 10 percig pihentetjük.

Tarhonyaleves2 1

Tálalása:
A levest merőkanállal felkeverjük és egyforma sűrűségben mélytányérba szedjük. Tetejére petrezselymet szórunk.

2021-ben, 7 hetente, csütörtökönként az alábbi napokon rendelheti meg:

Március 18.
Május 06.
Június 24.
Augusztus 19.
Szeptember 30.
November 18.

*

Tarhonyaleves3 2

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Máglyarakástorta

Máglyarakástorta

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… (sok-sok kilóval ezelőtt) …szakács szakmát oktattam, több évfolyamon át: szakmunkásképzést tanulóknak, szakács tanfolyamot felnőtteknek. Mindkét generáció egyik kedvenc tétele a „Máglyarakástorta” volt. Több tucatnyi...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás