Oldal kiválasztása

Zuppa – de kömény!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.24.
Zuppa

Köménymagleves – Pecsenye szaftos pirított barna kenyér kockákkal
Nevezik „kismama” vagy „szoptatós” levesnek (állítólag a köménynek van tejserkenő hatása), de hívják zuppának is (katona szleng, olasz nyelvből átvett, jelentése „leves”). Inkább hagyományos mintsem retro, elkészítése egyszerű, de vannak szabályok, amiket illik betartani. A rántásra kellő időt kell szánni, valamint a köményt megfelelő időben kell hozzáadni. Készítik „paprikásan” és a nélkül. Főzik tejjel vagy csak „simán”, vízzel. Otthoni elkészítésre az alábbi receptet ajánljuk…

Komeny
A Pesti Hírlap szakácskönyve Budapest, [193?] Légrády nyomda. (A recepteket többek között Gundel Károly, Csáky Sándor, Móra Ferencné, Újváry Sándor írta. Gazdag, jórészt egész oldalas illusztrációkkal.)

Leves
Hozzávalók: (4 adaghoz. 3 dl/adag)
Pirításhoz: 3 dkg zsír (sertés, de plussz ízt ad neki a kacsa vagy libazsír), 3 dkg liszt, fél evőkanál köménymag, fél kávéskanál csemege fűszerpaprika
Felöntéshez: 1 l víz, 4 dl tej (A főzés befejezésekor kb. 1,2 literre „apad”.)
Ízesítésre: 5 dkg vöröshagyma (tisztítva), fél csokor petrezselyem zöldje, só
Elkészítése:
A zsírt felforrósítjuk, alatta a hőmérsékletet takarékra vesszük. Beleszórjuk a lisztet, állandó kevergetéssel világos zsemleszínűre pirítjuk, ekkor rászórjuk a köménymagot is. Mire a liszt barnára pirul, a köménymagot megpattogtatjuk benne. (A mag a forró rántásban éles csettenő hangot hallatva pirul, vigyázzunk, ha túlpirítjuk és megég, keserűvé válik tőle a leves.) Ha a liszt elérte a kívánatos színt, meghintjük a fűszerpaprikával, elkeverjük, és azonnal felöntjük a tejjel, és a vízzel. (Fontos hogy miután a rántásban feloldottuk a fűszerpaprikát, a folyadékkal azonnal felöntsük! Ha a paprikát túlhevítjük a levesünk keserű lesz.) Erős hőmérsékleten felforraljuk, közben habverővel simára, csomómentesre kavarjuk. A petrezselyem zöldjével, és a felkockázott hagymával ízesítjük. Negyed óra alatt készre főzzük. (Vigyázzunk, első felforraláskor a tej miatt könnyen kifut!) Végül egy másik edénybe átszűrjük.
Tálalása: Tányérba merjük a forró levest. A betétet rászórjuk, vagy külön adjuk hozzá.

Ecsedi
Recept, Dr. Ecsedi István: A Debreceni és Tiszántúli Magyar ember táplálkozása (Városi nyomda, Debrecen, 1935.) című könyvéből: Köménymagos leves: (kemínmagos) A köménymagot megszárítják, megdarálják és vízben megfőzik. Sót tesznek bele. Szép piros, híg rántást készítenek egy kevés pirospaprikával, ezzel felengedik és újra főzik. Ha eleget főtt, leszűrik, fehérkenyeret hánynak bele és megeszik.

Betét
Hozzávalók:
2 szelet barna kenyér (kockázva)
Pirításhoz: 2 evőkanál pecsenyezsír (sült hús zsírja, vagy liba/kacsazsír), 1 teáskanál paradicsom püré, 1 gerezd fokhagyma (zúzva, majd finomra aprítva), só (ha a zsír sós elhagyható!), tört (frissen őrölt) bors, 1 dl alap lé. Ízesítésre: 1 evőkanál finomra vágott petrezselyem zöldje.
Elkészítése:
A zsemlét tepsiben vagy serpenyőben, szárazon – ízlés szerint – megpirítjuk. A pecsenyezsírt felforrósítjuk, hozzáadjuk a paradicsompürét, és nem túl erős hőmérsékleten addig kevergetjük, míg a püré színe mélybarna színűvé nem pirul. Hozzáadjuk a fokhagymát, ízesítjük és felengedjük az alap lével. Addig forraljuk, míg a folyadék el nem párolog. Tűzről levéve beleszórjuk a pirított zsemlekockákat és jól összekeverjük, végül meghintjük a petrezselyem zöldjével.
Tálalása: Két módon történhet, vagy a leves tetejére szórjuk (ebben az esetben a felszolgálás igen gyorsan történjen), vagy külön csészében adjuk hozzá.

A mi kínálatunkban is szerepel ez a leves:

Komenymag leves

2021-ben, 7 hetente, hétfőnként az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 25.
Május 03.
Június 21.
Augusztus 09.
Szeptember 27.
November 15.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Máglyarakástorta

Máglyarakástorta

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… (sok-sok kilóval ezelőtt) …szakács szakmát oktattam, több évfolyamon át: szakmunkásképzést tanulóknak, szakács tanfolyamot felnőtteknek. Mindkét generáció egyik kedvenc tétele a „Máglyarakástorta” volt. Több tucatnyi...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás