Oldal kiválasztása

Disznóvágás Magyar turista módra

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.10.
IMG 7227 2

Rohanó világunkban amikor az áruházak és a szupermarketek ontják magukból a friss húst, és a különbnél különb hentesárut a falusi disznóvágások ideje nem hogy leáldozott volna, hanem inkább tündöklő napként felkelni látszik a kisnyugdíjasok, a hagyományőrzők és a turistacsalogatók egén.

Derecske 2010.02.06 079

Írta: Berecz Edgár (Erdélyi publicista)

Egy nap Marci bá is elhatározta, hogy szakít a sablonos formákkal és nagy látványossággal körített igazi disznóvágást rendez a tömbházak tövében, melyek mellett szerényen meghúzódva feküdt telke és házacskája. Erre pedig okvetlenül meghívja a szomszédban vakációzó magyar családot. Az előkészületek annak rendje és módja szerint megtörténtek, a szerszámok és a felszerelés elő volt készítve, a részeges Fackarasi mészáros is megérkezett, majd a megadott időpontban szállingózni kezdtek a magyar család álmos tagjai.

Így hát mikor mindenki összegyűlt nekifogtak. Marci bá és Fackarasi a disznót valahogy még ki tudták vezetni a pajtából, de a sok elfogyasztott pálinka miatt tisztességesen megszúrni nem tudták. A disznó véresen kiugrott alóluk és neki egyenesen a szájtátva bámuló magyar családnak. Ezek ahányan voltak, annyifelé futottak. Csak a családfő, egy nyápic irodakukac nem tudott hova futni, ehelyett a mellette heverő disznóperzseléshez előkészített gázpalack csapját megnyitotta és a disznó elé tartotta. Ettől az imént még haragos állat tántorogni kezdett, s így Fackarasinak könnyű dolga volt. A riadalom után a pesti gyerekek is visszatértek és hősként üdvözölték a bátor apukát. Marci báek jól bepálinkáztak a nagy ijedségre, és hozzáláttak megperzselni a hízót. Minden rendben is volt egy darabig, de egyszer csak valami lobot vettet és a disznó nagy pukkanással úgy felrobbant mintha aláaknázták volna. A megdöbbent táraság percekig szóhoz sem jutott, csak nézték egymást és a helyet ahol az imént a disznó volt. Végül az egyik gyerkőc sírósan megjegyezte, hogy a tetőn van. A gázzal megtelt disznót a robbanás úgy szétvitte, hogy a ház tetejéről és a kertből kellett a darabjait összeszedegetni.

Fackarasi szerint Marci bának a próbálkozása, hogy ma különlegesen látványos disznóvágást produkáljon a lehető legjobban sikerült. Ezzel mint aki jól végezte dolgát vette a kalapját és elköszönt. A pestiek sem fogják egyhamar elfelejteni ezt a disznótort, alighanem lesz miről meséljenek otthon.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Babits Mihály: Curriculum vitae

Babits Mihály: Curriculum vitae

"Babits saját ifjúságára emlékezik, s amelyben költői identitását egy csodálatos ételnek és egy gyönyörű levélnek tulajdonítja, melyet erről – születése előtt néhány órával – édesanyja írt. Az életet szerető, s minden bajával-örömével együtt vállaló költő vallomása...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás