A „Gödöllői” módra töltött csirkecomb klasszikus, de megosztó! A hét hetes étlap kezdetén rajta volt a választékon, de egy-két tálalás alatt rá kellett jönnünk, a vendégeink nagy százaléka nem szereti a gombát, még nagyobb hányaduk pedig meg nem enné a májat! Ezért áttértünk az „egyszerűbb”, de mindenki által befogadhatóbb főtt tojásos-zsemlés töltelékre! Viszont egy adag nem egy egész comb, hanem két felső. A köretet is gazdagítottuk: Török rizst adunk mellé! Ennek receptjét majd máskor osszuk meg Önökkel! Ha valaki szereti a gombát, imádja a belsőséget, bátran álljon neki, és készítse el az alábbi, „Gödöllői töltött csirkecombot”. Kukoricás rizst, párolt ananászkarikát ajánlunk hozzá!
Hozzávalók 4 adagra:
4 db 25 dkg-os ép bőrű, egész csirkecomb. Ízesítésére: só, őrölt fekete bors.
Töltelék: 2 db zsemle, 10 dkg füstölt szalonna, 20-20 dkg csiperkegomba, csirkemáj szív nélkül. 2 ek liba vagy kacsazsír, 2/3 fej vöröshagyma (a maradékot a köret rizsébe használjuk el). Ízesítésére: só, őrölt fekete bors, majoránna, petrezselyem 2 evőkanál vágott zöldje. 1 db tojás.
Sütésre: 2 evőkanál étolaj, ½ kávéskanál őrölt fekete bors, 1 kávéskanál paradicsompüré, 2 gerezd pépesre aprított fokhagyma.
Kukoricás rizs: 3 ek étolaj, 20 dkg „A” minőségű fehér rizs. Felöntéséhez: 4 dl forrásban lévő sózott víz. Ízesítésére: 1/3 fej vöröshagyma (nagyon finomra vágva vagy reszelve), 1 ek só. 1 kis doboz konzerv csemegekukorica (gyártótól függően 15-20 dkg töltősúlyú).
Párolt ananászkarika: 4 db (nagyobb étvágy esetén 8 db) konzerv ananászkarika. Pároláshoz: 2 ek margarin. Ízesítésére: 1 ek méz, őrölt gyömbér, őrölt fahéj, só, őrölt fehér bors.
Előkészületek:
A csirkecomb végét késsel lefejtjük. Felső combból a csontot „kioperáljuk”. Bőrét óvatosan felfejtjük, kívül belül ízesítjük.
Töltelékhez a gombát tisztítjuk, majd 1×1 cm kockákra vágjuk. Szalonnát apróra kockázzuk, májat 1×1 cm vágjuk, forrásban lévő vízzel leöntjük, elkeverve tisztára mossuk. A töltelék vöröshagymáját lereszeljük.
Elkészítése:
A comb tölteléke: Zsemlét vízbe mártjuk, majd ha jól megszívta magát, alaposan kifacsarva lereszeljük. Szalonnát serpenyőben tepertőjéig kisütjük, rátesszük a vörös hagymát, megfonnyasztva hozzáadjuk a gombát. Sóval, őrölt borssal, finomra vágott petrezselyem zöldjével, majoránnával fűszerezve erős tűzön zsírjáig pirítjuk. Beleszórjuk a májat, kissé együtt pirítjuk. A felvert tojással együtt a zsemléhez adjuk. Alaposan összekeverjük.
A comb töltése: Egy evőkanálba tölteléket veszünk, a bőr alá – az alsó comb irányába, ameddig csak tudjuk – bedugjuk. Ujjunkkal – bőrön keresztül – a kanál vájatából kinyomjuk a tölteléket. Ezek után a már behelyezett zsemlemasszát „betapogatjuk” a comb legtávolabbi („csülök” felőli) részébe. Ezzel a módszerrel, az alsó combot szép feszesre, ahogy haladunk kifelé, a felső comb irányába egyre lazábban bőr alá nyomkodjuk a gödöllői masszát. A felső combcsont helyére is tapasztunk a töltelékből. (Természetesen a képeken látható módon, habzsákból is betölthetjük a combokat.)
Sütése: Olajat sóval, borssal, paradicsom pürével, fokhagymapéppel kikeverünk, ezzel bedörzsöljük, bekenjük a combot. Bőrével felfelé tepsibe téve 180°C-os sütőbe helyezzük, alá kevéske vizet öntünk, majd 45 percig sütjük. Sütőből kivéve alufóliával lazán betakarjuk, negyed órát pihentetjük. A combot vágódeszkára fektetjük, majd éles késsel a csont nélküli felső részt 3-4 szeletre vágjuk.
Rizsköret: Megfelelő méretű lábasban felhevítjük az olajat, rizst rászórva, állandó kevergetés mellett üvegesre pirítjuk. (Akkor jó, amikor a rizsszemek már nem tapadnak egymáshoz, mozgatáskor „csörögnek”.) Ekkor sózzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, a kukoricaszemeket, majd felengedjük a forrásban lévő vízzel. Lefedve – alatta a lángot a lehető legalacsonyabbra állítjuk – majd addig főzzük, míg a ráöntött folyadékot fel nem vette. Ekkor tűzről lehúzzuk, félretesszük.
Ananászköret: Egy serpenyőben felolvasztjuk a margarint. Belefektetjük az ananászkarikákat, ízesítjük, majd addig pároljuk/pirítjuk, míg a méz kissé karamellizálódik.
Tálalása:
Tányér egyik felére rizst halmozunk, mellé ananászkarikát fektetünk. A tányér másik felére ültetjük a töltött csirkecombot, a szeletelt részeket legyezőszerűen széthúzva rendezzük el. Sült zsírjával lefényezzük.
Az étlapunkon szereplő „Töltött csirkecomb török rizzsel” megrendelhető 2021-ben szerdánként, az alábbi időpontokban:
Január 06
Február 24
Április 14
Június 02
Július 21
Szeptember 08
Október 27
December 15
0 hozzászólás