Oldal kiválasztása

Ha hétfő, akkor főzelék… Sárgaborsóból

Írta: Sárándi Gombóta

2021.02.13.
Sargaborso4

A sárgaborsó majdhogynem szuper élelmiszer, nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot és fehérjét, ráadásul a benne lévő aminosavak számos betegség ellen nyújtanak védelmet. Ez a tudományos megközelítése, viszont egyetlen érzékszervünk sem örvend a rost, aminosav és fehérje iránt. Annál inkább érzékeljük, ha főzeléknek elkészítve illata bekúszik orrunkba, és ha látjuk krémes állagát már agyban, majd szánkba véve nyelvünkön érezzük a semmivel össze nem téveszthető ízét! Ahhoz, hogy ez az íz ne okozzon csalódást, a főzelék receptjének leírásával segítünk Önöknek!

Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók 4 adaghoz:
Sárgaborsó feles 50 dkg (alaposan átmosva)
Pörkölt alaphoz: zsír 3 dkg, vöröshagyma 5 dkg (finomra vágva), fokhagyma 1 gerezd (pépesítve), fűszerpaprika 1/2 kávéskanál (csak annyi amennyitől kellemes pasztell, de semmiképp nem piros színe lesz).
Felengedésre: füstölt csont alap lé 8 dl. (Helyettesíthetjük azonos mennyiségű vízzel és „gyűjtögetett”* füstölt szalonnabőrrel.)

Felengedes

Ízesítésre: só, tört bors, 1 kisebb szál zeller zöldje.
Zsemleszínű rántáshoz: zsír 3 dkg, liszt 4 dkg

Elkészítése:
Egy megfelelő nagyságú lábasban a zsírt felforrósítjuk, rászórjuk a vöröshagymát. Állandó kevergetés mellett üvegesre hevítjük (semmilyen mértékben sem pirítjuk meg!), a fokhagymát hozzáadva tűzről lehúzzuk. A fűszerpaprikával meghintve elkeverjük, hozzáadjuk a sárgaborsót.

Sargaborso fozelek

Az alaplével felengedve fedő alatt puhára főzzük. (Ügyeljünk, a sárgaborsó, ha felforr, nagyon habosodik, könnyen kifut, így időben kell csökkenteni alatta a hőmérsékletet.) Ha a szemek ujjnyomásra szétmállanak, zsemleszínű rántással sűrítjük.

Zsemleszinu rantas

Sóval, őrölt borssal ízét beállítjuk, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran az aljára kavarva még tíz percig forraljuk. (Berántva könnyen leragad, figyeljünk erre). Ha jól kiforrt a zellerzöldjét kidobva tálaljuk.

Tálalása:
Tányérba merjük a forró főzeléket. Feltétnek töltött dagadót kínálunk, amit 2021-ben, 7 hetente, csütörtökönként az alábbi napokon rendelheti meg:

Február 05.
Július 12.
Augusztus 30.
Október 18.
December 06.

*Ha füstölt szalonnával készítünk egy ételt (túrós csuszát, lebbencslevest, brassói apró pecsenyét), akkor érdemes a szalonna bőrét lefagyasztani. Ha elérkezik az ideje, remek ízesítő olyan ételek készítésénél, amelyik igénylik a „füstös” ízt. (Lencsefőzelék, sárgaborsóleves, pacalpörkölt, stb.)

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Máglyarakástorta

Máglyarakástorta

Réges-régen, egy messzi-messzi galaxisban… (sok-sok kilóval ezelőtt) …szakács szakmát oktattam, több évfolyamon át: szakmunkásképzést tanulóknak, szakács tanfolyamot felnőtteknek. Mindkét generáció egyik kedvenc tétele a „Máglyarakástorta” volt. Több tucatnyi...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás