A sárgaborsó majdhogynem szuper élelmiszer, nagy mennyiségben tartalmaz élelmi rostot és fehérjét, ráadásul a benne lévő aminosavak számos betegség ellen nyújtanak védelmet. Ez a tudományos megközelítése, viszont egyetlen érzékszervünk sem örvend a rost, aminosav és fehérje iránt. Annál inkább érzékeljük, ha főzeléknek elkészítve illata bekúszik orrunkba, és ha látjuk krémes állagát már agyban, majd szánkba véve nyelvünkön érezzük a semmivel össze nem téveszthető ízét! Ahhoz, hogy ez az íz ne okozzon csalódást, a főzelék receptjének leírásával segítünk Önöknek!
Sárgaborsó főzelék
Hozzávalók 4 adaghoz:
Sárgaborsó feles 50 dkg (alaposan átmosva)
Pörkölt alaphoz: zsír 3 dkg, vöröshagyma 5 dkg (finomra vágva), fokhagyma 1 gerezd (pépesítve), fűszerpaprika 1/2 kávéskanál (csak annyi amennyitől kellemes pasztell, de semmiképp nem piros színe lesz).
Felengedésre: füstölt csont alap lé 8 dl. (Helyettesíthetjük azonos mennyiségű vízzel és „gyűjtögetett”* füstölt szalonnabőrrel.)
![Felengedes](https://menumania.hu/wp-content/uploads/2021/02/Felengedes.jpg)
Ízesítésre: só, tört bors, 1 kisebb szál zeller zöldje.
Zsemleszínű rántáshoz: zsír 3 dkg, liszt 4 dkg
Elkészítése:
Egy megfelelő nagyságú lábasban a zsírt felforrósítjuk, rászórjuk a vöröshagymát. Állandó kevergetés mellett üvegesre hevítjük (semmilyen mértékben sem pirítjuk meg!), a fokhagymát hozzáadva tűzről lehúzzuk. A fűszerpaprikával meghintve elkeverjük, hozzáadjuk a sárgaborsót.
![Sargaborso fozelek](https://menumania.hu/wp-content/uploads/2021/02/Sargaborso-fozelek.jpg)
Az alaplével felengedve fedő alatt puhára főzzük. (Ügyeljünk, a sárgaborsó, ha felforr, nagyon habosodik, könnyen kifut, így időben kell csökkenteni alatta a hőmérsékletet.) Ha a szemek ujjnyomásra szétmállanak, zsemleszínű rántással sűrítjük.
![Zsemleszinu rantas](https://menumania.hu/wp-content/uploads/2021/02/Zsemleszinu-rantas.jpg)
Sóval, őrölt borssal ízét beállítjuk, lassú tűzön, fedő alatt, gyakran az aljára kavarva még tíz percig forraljuk. (Berántva könnyen leragad, figyeljünk erre). Ha jól kiforrt a zellerzöldjét kidobva tálaljuk.
Tálalása:
Tányérba merjük a forró főzeléket. Feltétnek töltött dagadót kínálunk, amit 2021-ben, 7 hetente, csütörtökönként az alábbi napokon rendelheti meg:
Február 05.
Július 12.
Augusztus 30.
Október 18.
December 06.
*Ha füstölt szalonnával készítünk egy ételt (túrós csuszát, lebbencslevest, brassói apró pecsenyét), akkor érdemes a szalonna bőrét lefagyasztani. Ha elérkezik az ideje, remek ízesítő olyan ételek készítésénél, amelyik igénylik a „füstös” ízt. (Lencsefőzelék, sárgaborsóleves, pacalpörkölt, stb.)
0 hozzászólás