A 7 hetes étlapunk összeállításánál követelmény volt a változatosság. Ez a szempont érvényesült akkor is, amikor a leves”parkunkat” kidolgoztuk, és nem volt kérdés, a levesekbe tálalt „betéteknek” is követniük kell ezt a koncepciót. Ha nem is tudatosul a fogyasztóban ez a sokszínű – és ízű – változatosság, azért tudat alatt érzik, ez „Több, mint menza…”
Ahhoz, hogy megértsék a 7 hét alatt készült 70 levesünket (+ a hét különleges édes levesünket) miért pont azokkal a belevalókkal párosítottuk, úgy érzem szükséges bemutatni azt a táblázatot, amit még akkor vázoltam fel, amikor szakács tanulókat oktattam. Íme:
Ezt tanulmányozva és a leveseinket böngészve a gyakorlottaknak (sűrűn étterembe járók, vagy a hobbiszakácsok) talán sikerül egyfajta rendszert felfedezni a táblázat és a kínálatunk közt. Ekkora volumenben készített ételeknél természetesen az is fontos szempont, hogy a betétet ne gondoljuk túl, viszonylag könnyen elkészíthető legyen, akár 1000 adagra is.
Ha sorba vesszük a táblázatban szereplő levesbetét típusokat, akkor láthatjuk, mindegyikből kínálunk választékot:
Pékáruból készített levesbetét: „Chedarral sült bagett” (reszelt zöldség levesbe), „Pirított barna kenyér vagy zsemle kockák” (köménymag leves, burgonyakrémleves)
Tojásos levesbetét: „Csurgatott tojás” (sóskaleves)
Kevert tészta: „Grízgaluska” (pulykahúsleves), „Galuska” (babgulyás), „Májgaluska” (csontleves), „Húsgaluska” (paprikás csirke leves)
Frissen gyúrt tészta: „Csipetke” (gulyásleves), „Reszelt tészta” (nagyerdei húsleves), „Cseh knédli” (vadas zöldségkrémleves)
Száraz tészta: „Pirított eperlevél” (szentmihályi lakodalmas), „Kis kagyló” (marhahús forgács leves), „Kis kocka” (szebeni húsleves), „Csigatészta” (tyúkhúsleves), „Pirított zabkocka” (kunsági húsleves), „Dörzstarhonya” (magyaros gomba), „Betűtészta” (paradicsomleves), „Sült spagetti” (édes-savanyú csirkehúsleves), „Cérnametélt” (újházi húsleves)
Gombócok: „Gnocchi” (zöldséggulyás)
Gabonák, magvak: „Vörös rizs” (zöldség becsinált)
Zöldségek: „Karotta karika” (karfiolleves), „Brunoáz zöldség” (tejes rizsleves), „Kelkáposzta csík” (frankfurti csontleves), „Pirított gomba” (zöld gombaleves), „Sült Parmentier burgonya” (burgonyakrémleves), „Póré karikák” (hagymakrémleves)
Gyümölcsleves betét: „Sült túrógombóc” (málnakrémleves), „Tej kocsonya” (kávékrémleves)
Egyéb levesbe valók: „Tortilla chips” (Mexikói sertésragu leves), „Popkorn” (kukoricaszemes sajtkrémleves)
És ebben a felsorolásban még nem szerepelnek a heti állandó édes leveseink betétei, ahol némelyiküknél „Djangó elszabadult”… Íme, a bizonyíték:
„Pálinkában pácolt barack kockák és mogyoróba forgatott mazsolás tejberizsgolyók” (kecskeméti barackleves)
„Cseresznyezselé és kókusztejes tápiókapuding” (fehércsoki leves)
„Borbon krém és chokito golyó” (tejszínes mangóleves)
„Kókuszgolyó” (puncskrémleves)
„Varga béles és málnavelő” (aszalt barackos sárgabarack krémleves)
„Házi készítésű Rafaelló golyó” (vörösboros szederkrémleves)
„Keserű csokis eper és citrusos panna cotta” (eperpüré leves)
Nos, csak ennyit akartam „közölni” a betéteinkről, bízom benne hogy most már nem tudat alatt, hanem tudatosan fognak levest választani hozzá, már aki a gombhoz szereti a kabátot párosítani…
Hétfőtől péntekig bármikor rendelhetnek tőlünk levest, 35 hétköznap mindig mást, mert ez időszak alatt egyetlen egy sem ismétlődik!
0 hozzászólás