Oldal kiválasztása

„Mégis bunda a bunda” – „Bécsi”

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.25.
Megis bunda

Legtöbbünk átélte már azt a pillanatot, amikor külföldi nyaralásból hazajövet végiggondoljuk, milyen ételeket ettünk a szállodában, vendéglőben, bódékban, utcai árusoknál. Habzsoltuk a tenger gyümölcseit, az ország tradicionális ételitől pukkadoztunk, gurmélkodva szusiztunk, rizottóztunk, halaztunk, gurmankodva faltuk az utcai kajákat, hogy ki mit attól függött, a világ melyik felén pihent. De amint megérezzük hazánk közelségét, akkor társaságunk egybehangzó megállapítása: „alig várjuk már, hogy egy jó rántott húst együnk”!

Mert azon nőttünk fel, meginterjúvolva környezetemet döntő többségük édesanyja, nagymamája alaptörvénybe foglalt vasárnapi ebédje a „húsleves-rántott hús” volt. A rántott hús olyan gasztro cölöp, ami megkerülhetetlen, ha tömegeket akarunk étkeztetni, ezt konyhánk nap mint nap tapasztalja.

Bundázott ételeink bemutatását kezdjük az alapoknál, milyen módokon „rejthetjük” el a kiszemelt húst, zöldséget, tejterméket?

Bundazasi modozatok 1
Bundázási módozatok

„Bécsi” bundázás:

Becsi bunda 2 1
Liszt – Tojás – Zsemlemorzsa

Hozzávalók 4 adaghoz:
5 dkg liszt, 2 db tojás (enyhén sózva, felverve), 20 dkg zsemlemorzsa.
Sütéshez: étolaj.
Elkészítése:
Három edényt veszünk elő. Egyikbe lisztet, a középsőbe a tojást, míg a harmadikba zsemlemorzsát teszünk.
Egy darab ételt (panírozni kívánt, előkészített húst, zöldséget, sajtot stb.) bal kezünkbe fogunk, ezzel a kézzel lisztbe forgatjuk, úgy, hogy mindenhol alaposan beporozza, bevonja. Ha kész, áttesszük a középső, tojásos edénybe. Jobb kezünket használjuk a tojásos edényben, megforgatjuk benne, cél az, hogy a tojás bevonja a lisztes darabot. Ha ezt elértük, áttesszük a jobb oldali zsemlemorzsás edénybe. Ezúttal ismét a bal kezünket használjuk, azzal, amivel a lisztben dolgoztunk. Óvatosan, – nem nyomkodva! – a tojással bevont ételt megforgatjuk a zsemlemorzsában, úgy hogy mindenhol befedje. Ha kész, zsemlemorzsával megszórt tálcára vagy tányérba kitesszük.
Ezt a műveletsort végezzük el az összes darabnál. Azért van szükség a váltott kézre, mert így bal kezünk csak a lisztben és a zsemlemorzsában dolgozik, míg a jobbal csak a tojásban pancsolunk. Így ujjunk végén nem nőnek nagy panírgalacsinok.

Becsi bunda23
Akkor jó a zsiradék hőmérséklete, amikor egy fogpiszkálót vagy nyársat belenyomva a fa körül „pezsegni” kezd!

170°C-os olajba fektetünk annyi darabot (szeletet, roládot, stb.), amennyi egymás mellett kényelmesen elfér. Fontos, hogy magunktól elfele tolva helyezzük az olajba. Egyszer megfordítva mindkét oldalát arany barnára sütjük.

Becsi bunda
Sütés

Zsiradékból kiemelve lecsöpögtetjük, majd szikkadt kenyérszelettel vagy papírtörlővel bélelt tálcára (ha van, csepegtető rácsra) fektetjük. Néhány pillanatig hagyjuk „szikkadni”, majd azonnal, frissen tálaljuk.

Az, hogy hétköznaponként melyik napokon kapható éttermünkben, és rendelhető házhoz bundázott étel, nem kérdés! Étlapunkon MINDEN NAP szerepel egy, de mindig más!

Becsi bunda3
Felkészültünk!

Viszont van állandó kínálatunk is: „Bécsi” paníros ételeinket a „Rántott csirkemellet”, a „Rántott húsos palacsintát”, és a „Rántott sajtot” minden nap megrendelhetik!

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

Levesbe tétel!

Levesbe tétel!

A 7 hetes étlapunk összeállításánál követelmény volt a változatosság. Ez a szempont érvényesült akkor is, amikor a leves”parkunkat” kidolgoztuk, és nem volt kérdés, a levesekbe tálalt „betéteknek” is követniük kell ezt a koncepciót. Ha nem is tudatosul a fogyasztóban...

bővebben
A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben

0 hozzászólás