Mert a gomba az nem állat, nem is zöldség. A Gomba, az gomba! Vegetáriánus kínálatunk alap pillére – a rántott sajt mellett – a gombapaprikás. Hihetetlen népszerűségnek örvend, héthetente, keddenként triplázódik a vega forgalmunk. Mert ez az étel nem csak a húselhagyók körében méltán népszerű, de erre a napra húsimádók közül is sokan vegetáriánussá szellemülnek!
De mi annyira vonzó benne? Bizonyára sokat nyom a latba a mártás, amiben megpuhul a senemzöldség, senemhús. Gazdagon tejfölözött szósz, aminek az alapja: olajon párolt vöröshagyma, fűszerpaprika, lecsó. Ebben párolódik a – szigorúan kézzel(!), „ék” alakra vágott főszereplő. (Néha 60 kilót kell így előkészítenünk, de nincs kompromisszum, nincs gépi szeletelés, kötelező a kés és vágódeszka használata!) Amikor pedig egyesült a pörköltalappal, akkor jöhet a tejfölös habarás. Kiforralás, apró paprika és paradicsom kockákkal „frissítve” tálalhatjuk. Galuskával… Na ez a vonzó benne!
Közeledhetnénk Önökhöz ennek az alapanyagnak a táplálkozásunkban betöltött szerepével is. A szakemberek rendkívül egészségesnek tartják, alacsony benne a szénhidrát-, zsír- és nátrium (ezért hosszan tartó jóllakottság érzést okoz), ugyanakkor gazdag B-vitaminban és ásványi anyagban. Antioxidáns tartalma vetekszik a répáéval, paradicsoméval, paprikafélékével vagy a cukkiniével. A rákmegelőző hatása is bizonyított, bioaktív növényi hatóanyagokat tartalmaz. 90%-a víz, ha megfelelő konyhatechnológiával készítjük, akkor diétázók is bátran fogyaszthatják. Cukorbetegeknek is javallott, mivel alacsony a glükóz tartalma. De mi nem ezekkel az érvekkel akarunk hatni az étvágyukra.
Mi csupán „csak” annyit teszünk, hogy 7 hetente keddenként étlapon tartjuk a „Gombapaprikást galuskával”!
2021-ben az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 12.
Március 02.
Április 20.
Június 08.
Július 27.
Szeptember 14.
November 02.
December 21.
Ráadásként + 1 recept:
0 hozzászólás