Oldal kiválasztása

Máglyára vele!

Írta: Sárándi Gombóta

2021.03.29.
maglya belyeg optimized

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!

Hajlamosak vagyunk egyből „hungarikumnak” nevezni olyan ételeket, amik a „magyaros” ízléshez közel állnak, és a nevük is minden kétséget kizáróan csak a mi nyelvünkön jelent „valamit”, mint blogcikkünk témája a „Máglyarakás”! Mennyire kifejező már, a zsemle (vagy kalács, briós) rétegek közt almatöltelék – mindez egy rakásban. Rajta cukros tojáshab máglyaként „lángol”!

 

maglyarakas

Azonban szembesülnünk kell a valósággal, e méltán népszerű éttermi tésztánk korántsem mi találtuk fel, és ebből fakadóan nem csak a miénk! A mi máglyánk alapjába véve egy kenyérpuding, amit Európában és a Közel-Keleten már a középkor óta készítenek. Az ételnek szikkadt kenyér volt az alapja, remek másodlagos felhasználása ez a már kidobás előtt álló keltésztás maradványoknak!

Forrón pudingként vagy hidegen süteményként tálalták. A kenyeret lehéjazták, vajjal megkenték…

bred puding1 optimized

Tej, cukor, tojás, dió és aszalt gyümölcsök keverékével öntötték le…

bred puding2 optimized

…és áztatták puhára, végül megsütötték…

bred puding3 optimized

…„bónuszként” karamell réteget pirítottak rá…

bred puding4 optimized

…és desszertként tálalták! Nagy-Britanniában a legkorábbi kenyérpudingokat fehér fazéknak (White Pot) hívták.

Egy 18. századi angol szakácskönyv, a „The Compleat Housewife” két kenyérpudingot is leír. Az első „Kenyér és vajpuding böjti napokra” néven szerepel. Ezeket a recepteket Eliza Smith háziasszony 1728-ban vetette papírra! A puding elkészítéséhez egy sütőedényt leveles tésztával bélelte ki, majd erre rétegezte a vajjal megkent kenyérszeleteket, amit aszalt gyümölcsökkel, mazsolával és ribizlivel megszórt. Erre öntött egy sűrű, ízesített tojással kikevert tejszínt (sodót) és sütőben megsütötte. (A második változata ennél jóval puritánabb.)

eliza smith the compleat housewife optimized

Az egyszerűségében nagyszerű alap nem kerülhette el az evolúciót, az idők folyamán finomították, vaníliával, citrusok héjával, rummal, őrölt fahéjjal „bolondították”. Ízesítőként megjelent a szerecsendió, szegfűszeg, jelleges szörpök, aszalt vagy kandírozott gyümölcsök is. Nemzetközi karriert futott be, a Belgák – hozzánk hasonlóan – almával készítik, Kanadában (döbbenet de) juharsziruppal tálalják! Puerto Ricóban kókusztejjel és (döbbenet de) rummal készül! A Fülöp-szigeteken a banános kenyérpuding a népszerű. A Németeknél (ismét döbbenet) schwarzbrotpudding a neve mert fekete (ami inkább sötétbarna színű) kenyér az alapja, és nem ritkán vaníliafagylalttal „kísérik”!

A kreol konyha is magába fogadta, az egyik legkedveltebb édességek egyike (dekadens ízesítésűek, gyakran tejszínhabbal adják asztalra), de Hong Kongban sem ismeretlen, ott a kenyérszeletek közé vaníliakrémet töltenek. Mexikó hab nélkül, ismeri és „capirotada” néven sajttal(!) készíti – amit jellemzően nagyböjt idején fogyasztanak.

Argentínában és Uruguayban „Budín de pan”, Brazíliában „pudim de Pao”, Panamában „mamallena” néven ismerik. Chilében a kenyér puding „colegial” vagy „Budín de pan” néven készül.

chile optimized

A világ konyha kenyérpudingjainak tálalásában meghatározó szerepet töltenek be a vele tálalt mártások: vanília, whisky, brandy-rumos-diós, karamell ízesítésűek.

bred puding optimized

De mi űbereltünk minden nemzetet, a magyar „bread pudding” kapott egy hab „lángot”, amitől annyira „geil” lett, hogy azt egyetlen egy ország sem képes túlszárnyalni!

maglya optimized

Népünk kifinomult ízlésére jellemző, nem hagyta, hogy a sziruposság túltengjen ebben az ételben, savanykás almával ellensúlyozta cukrosságát. Végletek desszertje! Jómagam „betegre” tudom enni vele magam, de szó szerint: BETEGRE… Vezeklésül, legközelebb leírom az én „Máglyarakás” receptemet. Alapos és megfontolt. Szakács tanulók oktatására dolgoztam ki, ha követik az anyaghányadot és a technológiát, a siker nem fog elmaradni!

Addig is érjék be, és rendeljék meg a mi „lángoló kazlunkat” mindjárt két változatban!
2021-ben, 7 hetente, keddenként az alábbi napokon rendelheti meg:
A klasszikus almásat:

img 4548 optimized

Március 30.
Május 18.
Július 06.
Augusztus 24.
Október 12.
November 30.

Az „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot:

img 3686 optimized

Április 27.
Június 15.
Augusztus 03.
Szeptember 21.
November 09.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Szló a kol!

Szló a kol!

Kétszer is! Elsőként a „red” színűt „Grillcsirkével” párosítjuk, másodszor - a hagyományosabbat - „Burgonyalepényen sült sajtos sertéstokány” köreteként tálaljuk. Egyszerűségében rejlik nagyszerűsége! Szülőhazája az Egyesült Államok, így „természetesen” história is...

bővebben

0 hozzászólás