„Elkészítésének különös titka van. Ezt a titkot a pásztorok ritkán árulják el, de akkor is meg kell fizetni az árát, vagyis az áldomását. Először is megjegyzendő, hogy a birkapaprikás csak akkor jó, ha nagyon friss birkahúsból és nagyobb mennyiségben készül.
Mivel sokan nem szeretik a faggyútól eredő, ún. birkaszagot, s ezért nem eszik meg az egyébként roppant ízletes birkapörköltet, az ügyes pásztor könnyen segít ezen.
Az aláaprított füstölt szalonnához tetemes mennyiségű avas szalonnát aprít, ezt felpirítja, tepertőjét leszedi, elteszi másnapra, vagy a kutyájának adja. Jól felhagymázza, paprikázza, s ehhez adja hozzá a fejenként 50–70 dkg, néhol egy kiló csontos húst, aztán főzi.
Az avas szalonna magába szedi a faggyúszagot. A faggyús birkahús elveszi az avas szalonnából készült alapmatéria avas ízét, és különös íze, aromája lesz, melyet nem tudnak mivel magyarázni. A hajdúsági, hortobágyi pásztorok közül is a hajdúszoboszlói Legeltetési Bizottság pásztorai a birkapaprikás készítésének a legjobb szakértői.
A birkapaprikáshoz semmiféle köretet nem tesznek, bár krumpli vagy rizsköret készíthető hozzá, de az igazi pásztorok, ha birkapaprikásról van szó, nem krumplit akarnak enni, ezért ehhez semmiféle köretet nem esznek. Friss kenyérrel különösen ízletes.
Főzés közben kanállal kavarni nem szabad, bográcsban vagy kondérban egy rántással alulra kerül az ügyes ember kezében, ami addig a tetején volt. Akkor igazán jó, amikor a hús már rezeg a tetején.”
A birkából készített paprikás/pörkölt hamisítatlan „PALEO” étel! Ezért is került fel az étlapunkra: „Birkapörkölt. Köret Karfiolganca. Saláta: Citromos-mézes zeller.” néven, a paleo kínálataink közt. 2021-ben, 7hetente, csütörtökönként az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 21.
Március 11.
Április 29.
Június 17.
Augusztus 05.
Szeptember 23.
November 11.
+ 1 „recept”:
0 hozzászólás