Oldal kiválasztása

Birkapaprikás

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.20.
Birkapaprikas

„Elkészítésének különös titka van. Ezt a titkot a pásztorok ritkán árulják el, de akkor is meg kell fizetni az árát, vagyis az áldomását. Először is megjegyzendő, hogy a birkapaprikás csak akkor jó, ha nagyon friss birkahúsból és nagyobb mennyiségben készül.

Racka szobor

Mivel sokan nem szeretik a faggyútól eredő, ún. birkaszagot, s ezért nem eszik meg az egyébként roppant ízletes birkapörköltet, az ügyes pásztor könnyen segít ezen.

Az aláaprított füstölt szalonnához tetemes mennyiségű avas szalonnát aprít, ezt felpirítja, tepertőjét leszedi, elteszi másnapra, vagy a kutyájának adja. Jól felhagymázza, paprikázza, s ehhez adja hozzá a fejenként 50–70 dkg, néhol egy kiló csontos húst, aztán főzi.

Karcag Birkafozoverseny 2012
Karcagi Birkafőző Fesztivál 2012

Az avas szalonna magába szedi a faggyúszagot. A faggyús birkahús elveszi az avas szalonnából készült alapmatéria avas ízét, és különös íze, aromája lesz, melyet nem tudnak mivel magyarázni. A hajdúsági, hortobágyi pásztorok közül is a hajdúszoboszlói Legeltetési Bizottság pásztorai a birkapaprikás készítésének a legjobb szakértői.

A birkapaprikáshoz semmiféle köretet nem tesznek, bár krumpli vagy rizsköret készíthető hozzá, de az igazi pásztorok, ha birkapaprikásról van szó, nem krumplit akarnak enni, ezért ehhez semmiféle köretet nem esznek. Friss kenyérrel különösen ízletes.

Főzés közben kanállal kavarni nem szabad, bográcsban vagy kondérban egy rántással alulra kerül az ügyes ember kezében, ami addig a tetején volt. Akkor igazán jó, amikor a hús már rezeg a tetején.”

Birkaporkolt
Forrás: „Pásztorkonyha – pásztorételek” című „miniatűr” könyv. (Alig nagyobb egy gyufaskatulyánál, ám annál tartalmasabb!)

A birkából készített paprikás/pörkölt hamisítatlan „PALEO” étel! Ezért is került fel az étlapunkra: „Birkapörkölt. Köret Karfiolganca. Saláta: Citromos-mézes zeller.” néven, a paleo kínálataink közt. 2021-ben, 7hetente, csütörtökönként az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 21.
Március 11.
Április 29.
Június 17.
Augusztus 05.
Szeptember 23.
November 11.

+ 1 “recept”:

Hegyesi birkaporkolt

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás