Klasszikus étel ez! Vagy inkább „retro”.
A szakács szakmunkásképző iskolák vizsgaanyagának állandó szereplője, minden „magyaros” jelzővel ellátott szakácskönyv kötelező tagja, receptje egyetemleges, kiforrott, érdemben nem igazán nyúltak hozzá a gasztroforradalmárok.
Az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták azok a szakácsok, akik az ottani 500 fős „magyaros” étteremben dolgoztak, Rákóczi János főszakács és Venesz József étteremvezető vezérletével.
A módozat hozzávalói: Füstölt szalonna, hagyma, gomba, szárnyasmáj, paradicsom és paprika valamint zöldborsó. És ami az egészet „egyben tartja” a pörköltmártás.
Megálmodói tálalás előtt félangolosra sütött érlelt bélszín „törzséből” vágott szelettel (tournedos e.: turnödo – 2 db. 1,5 cm vastagságú, 7-10 dgk/fő) tálalták. Párolt rizstalapzatra fektetve, Budapest módra elkészített raguval bevonva, és (hasáb / rácsos) frissensült burgonyával körítve.
Ennek az ételnek a nyomán tettük fel étlapunkra – a lehetőségeinkhez igazítva – tokány formájában. Marhahús csíkokat a füstölt szalonna zsírján lepirítjuk, majd pörköltmártásban puhára pároljuk. A hús puhulásakor társulnak hozzá a módozat hozzávalói. Párolt rizzsel tálaljuk, amit petrezselyem zöldjével és frissen őrölt fekete borssal ízesítünk.
Az étel 2021-ben hétfőnként megrendelhető:
- 01.04.
- 02.22.
- 04.12
- 05.31
- 07.19
- 09.06
- 10.25
- 12.06
0 hozzászólás