Oldal kiválasztása

Budapest „módra”

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.04.

Klasszikus étel ez! Vagy inkább „retro”.

A szakács szakmunkásképző iskolák vizsgaanyagának állandó szereplője, minden „magyaros” jelzővel ellátott szakácskönyv kötelező tagja, receptje egyetemleges, kiforrott, érdemben nem igazán nyúltak hozzá a gasztroforradalmárok.

Az 1958-as brüsszeli világkiállításra kreálták azok a szakácsok, akik az ottani 500 fős „magyaros” étteremben dolgoztak, Rákóczi János főszakács és Venesz József étteremvezető vezérletével.

356

A módozat hozzávalói: Füstölt szalonna, hagyma, gomba, szárnyasmáj, paradicsom és paprika valamint zöldborsó. És ami az egészet „egyben tartja” a pörköltmártás.

B.P. Turos Venesz Szakacsmesterseg kezikonyve

Megálmodói tálalás előtt félangolosra sütött érlelt bélszín „törzséből” vágott szelettel (tournedos e.: turnödo – 2 db. 1,5 cm vastagságú, 7-10 dgk/fő) tálalták. Párolt rizstalapzatra fektetve, Budapest módra elkészített raguval bevonva, és (hasáb / rácsos) frissensült burgonyával körítve.

Budapest belszin Gundel Karoly Kis magyar szakacskonyv

Ennek az ételnek a nyomán tettük fel étlapunkra – a lehetőségeinkhez igazítva – tokány formájában. Marhahús csíkokat a füstölt szalonna zsírján lepirítjuk, majd pörköltmártásban puhára pároljuk. A hús puhulásakor társulnak hozzá a módozat hozzávalói. Párolt rizzsel tálaljuk, amit petrezselyem zöldjével és frissen őrölt fekete borssal ízesítünk.

Budapest MM re 1

Az étel 2021-ben hétfőnként megrendelhető:

  • 01.04.
  • 02.22.
  • 04.12
  • 05.31
  • 07.19
  • 09.06
  • 10.25
  • 12.06

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás