Oldal kiválasztása

Óvári szelet. De mitől „Óvári”?

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.13.
Ovari 2

Ó igen, sokan ismerik a módozat névadóját, hisz ez egy rendkívül népszerű étel. Igen, a sajt a kulcs! Viszont azt már kevesen tudhatják, hogy ezen tejtermék megalkotója a Mosonmegyei Tejszövetkezet munkatársa, Ujhelyi Imre volt…

Ovari

Óvári sajt
Története: Az óvári sajtot 1903 körül a Mosonmegyei Tejszövetkezet és Ujhelyi Imre, aki a Tejszövetkezet Tejkísérleti Állomásának vezetője volt kísérletezték ki. Mivel kiváló minőségű sajtot, csak kiváló minőségű tejből lehet előállítani, ezért a sajtüzem kiválasztásának két nagyon fontos tényezője volt: egyrészről a Szigetköz és a Rába vonalában húzódó remek természeti környezet, valamint a kiemelkedő szakmai háttér, melyet az agráregyetem kutatói biztosítottak A tilsiti sajt mintájára készült, melynek technológiáját Ujhelyi Németországban tanulta. A két sajt között nagyjából annyi különbség volt, hogy a tilsiti sajtot préseléssel készítették, a tésztáját színezték, míg az óvári sajtot nem préselték és a tésztáját sem színezték. Az óvári sajt hamar ismert és kedvelt sajt lett Magyarországon. Eleinte 3 kg-os, négyszögletes változata terjedt el, később az 5 kg-os, korong alakra tértek át.
Jellemzői: Az egész sajt korong, vagy hasáb alakú, fóliába csomagolt, az alja és a teteje sík, az oldala enyhén kidomborodó. Kérge nincs, felülete halványsárga színű száraz, esetleg enyhén zsíros. Szeletelve szabályos alakú darabok, vagy szeletek, melyekre a csomagolás a vákuum hatására rásimul. Állaga félkemény, hajlíthatóan rugalmas, nem morzsálódó, a szájban elomló. Illata, zamata kellemes, enyhén aromás, savanykás, jellegzetesen telt, érettebben erőteljesebb. Kellemesen sós. A sajt belseje egyformán világos, szalmasárga színű. Jól vágható, tésztája sűrűn lyukas, felvágva arányosan eloszlik a szabálytalan, kis- és közepes méretű röglyuk.”
Forrás: WikipédiA

Ovari3

Óvári szelet

Hozzávalók: karajszelet, pirított gomba, sonka. És persze a főszereplő: Óvári sajt. („Bónuszként” pecsenyelé.)

Ovari 000 masolata 3

Hét hetenként, szerdán Ön is megtapasztalhatja, mitől is népszerű ez az étel.
2021-ben az alábbi napokon rendelhető:
Január 13.
Március 03.
Április 21.
Június 09.
Július 28.
Szeptember 15.
November 03.
December 22.

+ 1 Recept:

ovari 1
Magyar konyha Inyencek kezikonyve Kiado Editions Berlitz 1986
Magyar konyha Inyencek kézikönyve Kiadó Editions Berlitz 1986

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás