Oldal kiválasztása

Pasticcio – a „rendetlen”

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.19.
Pasticcio

Üssük csak be a “che pasticcio” szavakat a keresőbe – azonnal Bridget Jones ugrik fel találatként. Na, ilyen ez az étel! Szétszórt, bohém, vicces, testes, fura, rendetlen, zavart, de mindenképpen szerethető. A görögök válasza az olasz lasagnára! Vagy lehet, hogy a Hellászok fricskája ez az étel az Itáliaknak? Mindenesetre a neve ezt sugallhatja: az olaszul szó “pasticcio” jelentése “rendetlenség” (“che pasticcio!” – “micsoda rendetlenség!”), így el tudom képzelni, hogy a csizmaszárból a görög félszigetre vándoroltatott étel nevét szándékosan hagyták meg eredetiben.

pasticcio3

Nos, nevezhetjük „rendetlennek” vagy „különböző stílusok keveredésének”, egy bizonyos nagyon finom étel!
A világszerte ismert és elismert görög rakott tészta mai formája kétségtelenül hasonlít a lazagna-ra, tészta – paradicsomos, darált húsos ragu – bechamell mártás egymásra rétegezve, majd besütve.

A velenceiek által megszállt Jón-szigeteken keresztül került az étel Görögországba, akkori formájában még pástétomtészta közzé szorítva és „piteféleként” megsütve. (Ezért nagyobb a valószínűsége annak, hogy neve a latin „pasticium”-ból ered, magyarra pástétomként fordították, és a 13. században még kizárólag ételre, és nem a „rendetlenségre” utalt.)

A család centrikus görögök gyermekként ezen az ételen nőnek fel, a mama receptje egyedi elkészítési módja beléjük ivódott. A Pastitsio kétségtelenül az 5 legnépszerűbb görög étel közé tartozik, és úgy tartják számon, amely megnyitja a férfiak szívét. Ezért nagy előnyben részesülnek azok a házasodni kívánó leányok, akik megközelítően olyan pasticciót tudnak készíteni a kiszemelt fiúnak, mint azok mamái! Mert amikor a görög férfiak azt mondják: a szeretet áthalad a gyomron, valójában a pastitsióra gondolnak!

pasticcio2 1
παστίτσιο (ejtsd: pászticció)

Amikor felkerült étlapunkra ez az étel, mi is „tradicionálisan” készítettük el. Szegfűszeggel, őrölt fahéjjal. De a visszajelzésekből leszűrtük, vendégeink döntő többsége idegenkedik az ilyetén ízesítéstől, ezért a szegfűszeget elhagytuk fahéjból is ízlésesen, éppen csak „aláfestésként” szórunk a húsra annak pirításakor. Ezzel elértük, biztos vásárlói réteget szerzett magának a „pasticciónk”…
Rendeztük a „rendetlenséget”!

Erről Ön is meggyőződhet, ha 7hetente, szerdánként megrendeli!
2021-ben az alábbi időpontokban kapható:
Január 20.
Március 10.
Április 28.
Június 16.
Augusztus 04.
Szeptember 22.
November 10.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás