Oldal kiválasztása

Thai-ra Thai-olunk

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.14.
Padthai

A „Pad thai” (vagy phad thai – Thai: ผัด ไทย) világszerte ismert étel. Ahhoz képest, hogy története a múlt század 30-as éveiben kezdődött sikere mennydörgés szerű, terjeszkedése bolygónkon vetekszik az olaszok pizzájával… A „világ legnépszerűbb ételei” listákon is előkelő helyre rangsorolják!

Pad Thai 2011 ben 5. volt

Az egykori Sziámban (Thaiföld régi neve) nem ismerték ezt az ételt, tradicionálisnak semmiképpen nem nevezhetjük, nincs több százéves múltja. (Ebben nem kicsit hasonlít a mi Gulyásunkra, amit előszeretettel vallunk „hagyományosnak”, „hungarikumnak”, világhírűnek. Ez utóbbi azért megállja a helyét, a legtöbb országban a „magyar étel = gulyás”.)

A Pad thai történetének kezdete sem kristálytiszta, nem egy adott naphoz kötött!

Első (és legnépszerűbb) változat: az 1930-as években Plaek Phibunsongkhram lett az ország elnöke, aki mellesleg tábornok volt és nem kicsit nacionalista. Idegengyűlölő eszméi főleg a kínaiakat sújtotta, és ebbe az ételeik is beletartoztak. A propaganda szembeállította a kínai rizst és a Plaek favorizálta tésztát! Nem kétséges melyik került ki győztesként, a tábornok ezt az ételt „kreálta” receptjét kinyomtatta és terjesztette szerte az országban így biztosította a sikert: a Phad Thai immár nemzeti étellé nemesedett!

Pad Thai diktator

Második változat: A múlt század elején rengeteg dél-kínai telepedett le az országban, többek között „tésztás” szakácsok is. Látva, hogy a thai-ok mennyire szeretik a savanyú-édes-sós ételeket így kínai utcai árusok elkezdték a helyiek ízlésére formálni a kínai módon dobva-rázva pirított rizstésztát – fúziós „thai-stílusban”.

Nevtelen

(Nem mellesleg a tábornok hatalomra kerülésekor az országból kiutasította a kínai lakosokat, az éttermüket bezáratta, tiltó listára kerültek az ételeik is. Ebbe a gasztronómiai ”vákuumba” illeszthette be az ő „pad thai”-ját, kampányszlogenjével: „tészta az ebéd”. A Népjóléti Osztály tészta recepteket adott az éttermeknek, sőt ingyenes szekereket is biztosított azoknak az utcai árusoknak, akik vállalták a Pad Thai árusítását.)

Harmadik változat: Viszlát, rizs! Helló tészta! A második világháború idején – és az áradások következtében – Thaiföld rizshiányban szenvedett. A belföldi rizsfogyasztás csökkentése érdekében a thaiföldi kormány Phibunsongkhram irányításával inkább a tésztafogyasztást támogatta. Kormánya népszerűsítette a rizstésztát, és hozzájárult Thaiföld identitásának megalapozásához. Ennek eredményeként létrejött egy új, a sen chan nevű (Chanthaburi tartományról elnevezett) tészta. Azóta a Pad thai Thaiföld „nemzeti étele”.

Negyedik (legegyszerűbb) változat: Országos versenyt rendeztek, és a Padh Thai nyert.

Egyik változat sem garantálná, hogy az étel nemzetközileg is elismert legyen. Azért, hogy ne csak belföldön legyen sikeres az ország kormánya 2002-ben elindította a Global Thai nevű gasztro-diplomáciai programot. Ennek elképesztő sikere számokban is lemérhető: 2007-re világszerte mintegy 11.600 thai étterem működött, amelyek közül sokan Thaiföld legnépszerűbb tésztaételének nevét vették fel!

Mi sem akarunk lemondani erről az ételről, 7hetenként, pénteken megkóstolhatja a mi Pad Thai verziónkat!

2021-ben az alábbi napokon rendelheti meg:
Január 15.
Március 05.
Április 23.
Június 11.
Július 30.
Szeptember 17.
November 05.

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás