Oldal kiválasztása

Vargánya – Az erdő kincse

Írta: Sárándi Gombóta

2021.01.07.
Varganya

Hét hetente, csütörtökönként a paleo ételünk csirkepörkölt. Eddig karfiollal készítettük, de azzal nem aratott osztatlan sikert. Pedig az étel rendkívül gazdag ízű, a hozzá tálalt tésztát pedig arany áron tudjuk beszerezni – így összességében talán a legjobb ár/érték arányú ételünk az étlapon. Most elérkezett az idő, a karfiolt ”lecseréljük” vargányára. Ennek apropóján mutatjuk be a gombák „királyát”!

Varganya tablazat

Az ókori Itália legjobb, legfontosabb étkezési gombája volt. Frissen korlátozott ideig vásárolhatjuk meg, idénye júniustól novemberig tart, ára igen borsos. Íze aromás, majdhogynem uralkodó, kis mennyiségben is jól kiérezhető az ételben.

Tápanyagokban gazdag, magas a fehérjetartalma. Bőven tartalmaz ásványi anyagokat (kálium, cink, vas, foszfor, nátrium, kálcium), de jelentős a vitamíntartalma is (C, B1, B2, B5, B9).

Tisztítása: Férges, barnult részeit lefaragjuk, majd vizes szivaccsal alaposan megtörölgetjük. Ezek után a kívánt formára felvágjuk.
Ha nagyobb mennyiségben jutunk hozzá, mélyhűtőben tárolhatjuk, jól bírja a fagyasztást. (Felhasználáskor ne olvasszuk ki, fagyosan tegyük az ételbe.)
A szárított vargányát nem feltétlenül kel beáztatni, szárazon adjuk az ételbe, így is meg fog puhulni.

„Ízbombát” is készíthetünk belőle, kávédarálón porrá őröljük, az ételkészítés legvégén óvatosan adagoljuk, mert hatása rendkívül intenzív. (A port fűszerként panírlébe, vajjal kihabosítva, főtt tésztával elkeverve, rizs főzőlevében feloldva stb. is használhatjuk.)

Figyelem! A megrendelt gombás ételt még aznap fogyasszuk el, SOHA ne tegyünk el másnapra!

Varganya etel

A fenti képen „Kelvirágos csirkepörkölt paleo tésztával” látható. 2021.01.07.-én, csütörtökön karfiol helyett már vargányával készítjük az ételt.

Vargányás csirkepörkölt paleo tésztával néven rendelhetik meg!

Legutóbbi bejegyzések

Hasonló bejegyzések

A „Duna” mint mód!

A „Duna” mint mód!

Ha ez az étel hímnemű, akkor pont most lett nyugdíjas. Ha nő, akkor már jó pár éve élvezi a dologtalan hétköznapokat. 1958-ban született, Kádár ravasz terveként, propaganda fegyvernek! Súlyos „terhet” cipel ő, és a vele egykorú testvérei, mint a „Hortobágyi húsos...

bővebben
Máglyára vele!

Máglyára vele!

Talán a Britek kenyérpudingja az origója a mi rendkívül édes és habos desszertünknek a „Máglyarakásnak”, amit 7 hetente, keddenként kínálunk vendégeinknek. A „klasszikus” mellett egy „interpretációs” szilvás-mogyorós-csokoládés változatot is étlapon tartunk!...

bővebben

0 hozzászólás